7 съвета за безопасност на дома по празниците

24 април 2024 г.

Празниците освен чудесен повод за среща с роднини и близки, нали. Не забравяй, че са и идеален период да се претършува нечий заключен дом. Направи жилището си непримамливо за крадците с някои супер елементарни трикове. Най-лесните начини затова са:

      1) Инвестирай в лампа със сензор за движение - това предложение не важи само за празниците. Особено, ако жилището ти е на последен етаж, откъдето никой съсед не минава, често изгаря крушката на стълбището. Постави се в обувките на крадец - няма да ти е приятно да се мъчиш да отключиш/ разбиеш ключалка, докато над теб ярко грее светлина, нали.

      2) Коледни лампички на открито - две в едно. Домът ти ще е украсен празнично, а и ще е достатъчно впечатляващ за минувачите и следователно - няма да е примамлив за тайно влизане с взлом. Задължително условие е обаче, тази коледна украса да е включена към външен контакт на терасата ти, да е на батерии или да се захранва по друг начин. Важното е да не се налага да оставяш някъде отворено, за да се включват.

      3) Спускай завесите или щорите на прозорците през нощта. Увери се, че ценните предмети не се виждат. Когато излизаш вечер, оставяй някоя лапма светната. Така ще изглежда, че у вас има някой.

      4) Пощата - помолете някой съсед да ти събира всички брошури и дипляни, оставени пощенската ти кутия, докато те няма. Особено, ако няма да те има за повече дни.

      5) Опаковките от подаръците. Да, затова също може да дебнат зложелателите. Представи си да си направиш подарък - сейф за Коледа и изхвърлиш кашона в кофата за боклук. Ето един явен знак, че в дома ти има сейф, следователно има и ценни вещи.

      6) Инструкции, лични документи, квитанции - внимавай къде ги изхвърляш. Ако някой документ с твоите данни вече не ти влиза в употреба (изтекла гаранционна карта например), скъсай я на парчета преди да я изхвърлиш. Нямаш представа колко изобретателни са станали крадците.

      7) Преди да заминеш за празниците, огледай за слаби места в дома си. Статистиката сочи, че 30% от кражбите се случват през прозорците. Няколко нови панти, допълнителени болтове - все ще са в полза. Не забравяй и възможността за влизане с взлом в твоя гараж, тераса или маза.

Надяваме се, че тези съвети за безопасност на дома ти поне ще те накарат да се почувстваш по-спокоен.

Сигурни празнични дни от екипа на Seifovete.com.