Умира ли употребата на сейфове?

24 април 2024 г.

Какво мислите, когато някой Ваш познат сподели, че използва сейф за съхранение на най-личните си вещи?

Намирате ли го за демоде или пък си казвате, че трябва и Вие да се сдобиете с такъв?

През 2014г много хора изгубиха доверието си в банките или се стреснаха за известен период от време. Причината беше фалиралата банка КТБ, разбира се, която „залезе“ без да върне на голяма част от хората спестените от тях пари.

Това събитие обаче до голяма степен оказа влияние и върху поведението на банките. Започнаха да изтъкват все повече плюсовете, да рекламират, с цел да възвърнат сигурността на човек, ползвайки услугите им.

Възможност да съхраните ценностите си е не под формата на средства, а в кеш, но съхранени в сейф. Оказва се, че цената е съвсем достъпна - средно от около 30 лв. на месец /зависи от банката/.

Ето някои неща, които е нужно да знаете, преди да наемете сейф в банката:

  • При съхраняване на вещите, те се преглеждат от длъжностни лица при оставянето им, за да се гарантира, че вътре няма да попаднат взривни вещества или наркотици.
  • След поставянето на вещите в касетката тя се заключва едновременно с два ключа - единият се държи от служител на банката, а другият - от клиента.
  • Банката няма право да притежава дубликат на втория ключ.
  • Клиентът има право на достъп до касетката, който обикновено е безплатен до определен брой посещения.
  • Обикновено се заплаща допълнителна сума, ако се застоите по-дълго от регламентираното време /зависи от банка/.
  • Освен от титуляра сейфът може да се ползва и от трето лице, което има нотариално заверено пълномощно.
  • Банката няма право да отваря касетката, но ако клиентът спре да плаща уговорения наем, тя има право да поиска разбиването му в присъствие на нотариус.

За тези от Вас, които биха искали ценностите им да са близо, да използват по-често сейфовата кутия, тогава Ви препоръчваме да вземете сейф за Вашия дом или офис. Разбира се, може да го монтирате където Вие сметнете за подходящо и достатъчно скрито – на таван или маза /но трябва да е влагоустойчив/ или където другаде Вие сами прецените.

Осведомете се добре относно видовете заключване на сейф – с касов ключ, електронен ключ, тубуларен или двойно заключване, както и от видовете сейфове – огнеупорен, водоустойчив и т.н. Може да се консултирате с нас на телефон 0893 334 218.