Какво е необходимо преди закупуване на ловно оръжие?

24 април 2024 г.

Какво трябва да знаете за съхранението на ловно оръжие, преди да го купите?

Ако сте ловец и смятате да купувате ловно оръжие, трябва да сте наясно с някои важни неща преди това. Задължително трябва да притежавате разрешение за носене и съхранение на съответния вид оръжие. В заявлението уверявате, че придобитите огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, ще се съхраняват:

"в метални каси, неподвижно закрепени, снабдени със секретно заключващи се устройства, ако не могат да се поберат в металните каси, те се съхраняват в отделно помещение с врата със секретно заключващо се устройство и входна метална врата."

Металната каса трябва да отговаря на условието да е закрепена за стената и пода и да се заключва с ключ. Тя може да е самоделно направена или да е купена от специализиран магазин. Изискването, на което трябва да отговаря, е физически да се намира на адреса Ви по Вашата лична карта. Това периодично се проверява най-често от регионалния отговорник на реда за Вашия квартал.

 

Кой вид метална каса за оръжие да изберете?

Отговорът на този въпрос е най-вече в зависимост от личния вкус, предпочитания и нужда. Задължително съобразете мястото, където ще бъде монтирана оръжейната каса за пода и стената и размерът, който Ви е необходим. Ако имате няколко ловни пушки, вижте нашите предложения тук.

За да съхранявате боеприпаси и по-малки оръжия в същата каса, задължително изберете такава, която има рафтчета в горната си част.
Относно заключването на металните каси за оръжие, изискването е единствено да има инсталирана заключваща система. Дали ще се заключва посредством касов ключ, секретен ключ или ще е с електронна брава, зависи единствено от Вашите предпочитания.

 

Нашите препоръки?

- Потърсете в интернет какви са цените горе-долу на сейфовете за ловни оръжия, по-конкретно тези, които побират толкова ловни пушки, с колкото разполагате Вие. Определете бюджет.

- Определете мястото, където може да я монтирате. Има много статии по темата с предложения. Това зависи основоно от разположението на Вашия дом.

- Определете приблизителният размер на сейфа за ловно оръжие, който ще Ви е нужен.

- Помислете искате ли да има рафтчета, както и с какъв вид заключване да е.

- Уверете се, че има отвори за монтиране към пода и стената.

- Задължително, преди да поръчате онлайн, отидете в специализиран магазин, за да разгледате избраният от Вас сейф на живо. А и продавач-консултантите ще Ви обърнат внимание на място, а може и да Ви предложат нещо по-добро.

- Задължително обърнете внимание дали има определен гаранционен срок.

- Често пъти за удобство в някои магазини за сейфове има екип от специалисти, които биха могли да Ви помогнат с монтажа. Ако не сте сигурни, че ще се справите сами - възползвайте се от техните услуги за по-сигурно.

- Ако няма да взимате металната каса за ловно оръжие от магазин, а ще поръчвате онлайн - уверете се, че начинът на доставка е достатъчно сигурен.